• bert

De beste examentips voor tijdens het examen!

Bijgewerkt: 21 jan 2020


De komende 3 weken zijn er weer MBO examens bij CTC Talent. Wij helpen je graag een handje om de examens goed door te komen! Daarom: 10 tips voor tijdens het examen.


Tip 1. Zorg ervoor dat je ruim op tijd aanwezig bent

Door ervoor te zorgen dat je op tijd aanwezig bent, gun je jezelf wat meer rust voor het examen. Het examen zelf is al stressvol genoeg, daar hoeft natuurlijk de stress van te laat komen niet bij.


Tip 2. Kijk eerst globaal het examen door

Als je eerst het examen globaal doorkijkt dan weet je hoeveel vragen er zijn, wat er wordt gevraagd en hoeveel tijd je voor elke vraag hebt.


Tip 3. Kijk welke informatie je echt nodig heb om de vraag te beantwoorden

Bij sommige vragen wordt er veel informatie gegeven dat niet nodig en relevant is om de vraag te beantwoorden, ook kan deze context je op een verkeerd spoor leiden.


Tip 4. Geef nooit meer redenen dan om wordt gevraagd

Geef niet meer antwoorden dan gevraagd wordt. Als er om 2 redenen wordt gevraagd dan worden ook alleen de eerste 2 redenen goedgekeurd. Als je dus meer redenen weet kijk dan naar de beste antwoorden en schrijf die op.


Tip 5. Kijk na het beantwoorden van de vraag of je wel echt antwoord op de vraag hebt gegeven

Als je antwoord inhoudelijk klopt, betekent dit nog niet dat je de hele vraag hebt beantwoord, kijk dus goed of je al de gevraagde informatie gegeven hebt.


Tip 6. Blijf niet te lang bij een moeilijke vraag hangen

Snap je een vraag niet? Ga dan verder naar de volgende, verspil niet teveel tijd aan een vraag die je niet snapt. Ga, zo nodig, terug naar die vraag als je aan het eind van het examen nog tijd over hebt.


Tip 7. Geef altijd een antwoord

Een leeg antwoord is altijd fout, geef dus altijd een antwoord, doe zo nodig een gok. Als er nog tijd over is kun je later altijd teruggaan om nogmaals naar de vraag te kijken.


Tip 8. Maak rustig gebruik van de tijd

Neem de tijd die je voor je examen nodig hebt en laat je niet gek maken door klasgenoten die al de zaal uitlopen. Controleer, als daar nog tijd voor is, al je antwoorden.


Tip 9. Zorg dat je antwoorden leesbaar zijn en dat je alles inlevert

Zorg ervoor dat de leraren je antwoorden kunnen lezen, als ze jouw antwoorden niet kunnen lezen wordt het fout gerekend. Zorg ervoor dat je alles inlevert en dat je naam er duidelijk op staat.


Tip 10. Blijf kalm

De laatste, maar zeker niet de onbelangrijkste! Blijf vooral kalm. Ook als je een vreemde vraag op het examen tegenkomt, blijf rustig en denk logisch na.


Heb vertrouwen in jezelf!


Te weten komen hoe je het beste de leerstof voor het examen kan leren? kijk dan ook deze blogpost.

31 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CTC Talent: Wiltonstraat 2A 3905 KW Veenendaal

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon