• bert

Hoe lees ik deze tekst in de helft van de normale tijd?

Bijgewerkt: 21 jan 2020


Wist je dat de manier waarop jij deze blogpost leest veel efficiënter kan? Veel mensen lopen tegen het probleem aan dat ze te traag lezen, of de informatie uit de tekst niet goed in zich op nemen. Misschien herken je het, dat je aan het eind van de bladzijde afvraagt wat je nu weer gelezen hebt. In deze blogpost maak je kennis met een aantal technieken om sneller door teksten heen te gaan en deze beter te onthouden. Zodat je deze blogpost met meer begrip in de helft van de tijd kan doorlezen!


Vinger onder de regel

Als wij een nieuwe ruimte binnen komen of een tekst lezen gaan onze ogen schokkerig over de tekst heen. Zien we echter een bal op ons afkomen dan kunnen wij de beweging van die bal heel nauwkeurig volgen. Dit heet eye tracking movement, het is gemaakt om een beweging heel nauwkeurig te kunnen volgen. Met lezen kun je hier gebruik van maken door een pen of een vinger onder de regels te laten bewegen, hierdoor kun je ‘vloeiend’ lezen.

Het is de bedoeling dat je met je vinger over de hele regel heen beweegt, je vinger en ogen zijn op dezelfde plek in de regel. In het begin zal dit erg wennen zijn, of je zult het misschien vreselijk irritant vinden, maar dat is normaal. Vrijwel iedereen merkt na een tijd oefenen dat hij of zij sneller leest, een hogere concentratie heeft en dat dit prettiger leest dan zonder vinger.


Vlognes een ozndrezeok op een Elgnese uvniretiest makat het neit uit in wekle vlogodre de lteters in een worod saatn.Het engie wat bleganirjk is, is dat de ereste en de latatse leettr op de jiutse paalts saatn.


Vragen stellen

Het blijkt dat studenten die zichzelf vragen stellen over de studiestof tijdens het lezen zelf over het algemeen hogere cijfers halen. Zij gaan actiever met de stof om, waardoor ze deze beter kunnen verwerken.


Handige vragen om jezelf te stellen tijdens het lezen zijn:

 • Begrijp ik het idee dat de auteur hier uitlegt?

 • Welk bewijs wordt er voor deze theorie gegeven?

 • Ben ik het ermee eens?

Daarnaast is het handig om je vragen en opmerkingen in de kantlijn op te schrijven. Dit kan wel ten kostte gaan van je leessnelheid, maar bij teksten die moeilijk te zijn doorgronden, werkt dit goed.


Markeren

Een andere manier om een tekst actief te lezen is door deze te markeren, een aantal redenen hiervoor zijn:

 • Je dwingt jezelf om na te gaan wat belangrijk is.

 • Je kunt gemakkelijk een samenvatting maken.

 • Je kunt informatie makkelijker terugvinden tijdens het herlezen.

 • Je bent geconcentreerder met de stof bezig.

 • Je krijgt meer zicht op hoofd en bijzaken.

Als je hiermee aan de slag wilt, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Het is beter om voornamelijk kernwoorden te selecteren in plaats van kernzinnen, zo dwing je jezelf echt na te gaan wat de kern van de tekst is. Je kunt ook werken met kleurcodes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de hoofdzaken rood te markeren, de bijzaken geel en definities groen. Lees daarnaast altijd met de dop eraf, zo kom je niet uit je ritme.


Om alle technieken over snel en efficiënt lezen nu na te gaan zou teveel worden, hier kan ik in een andere blogpost verder op ingaan. Voor alle bovenstaande technieken geldt natuurlijk, oefening baart kunst! Het zal voor de meesten niet in één keer helemaal goed gaan, maar blijf oefenen en je zult zien dat je de meeste teksten met meer begrip in de helft van de tijd doorleest!

27 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CTC Talent: Wiltonstraat 2A 3905 KW Veenendaal

 • Facebook Social Icon
 • Twitter Social Icon
 • LinkedIn Social Icon