• bert

Hoofdpijn na een dag computerwerk? Bekijk deze tips!

Bijgewerkt: 12 nov 2019


Herkenbaar? Tijdens een lange dag achter de computer gewerkt te hebben komt tegen de middag in een keer die vervelende hoofdpijn opzetten. Wat kun je daar tegen doen? Hier een aantal tips.


De oorzaak

Voordat je kunt bepalen hoe je dit kunt voorkomen moet je eerst weten wat de grootste oorzaken zijn.


Veel mensen denken dat hoofdpijn iets is dat werkelijk in het hoofd zit, of iets dat in de hersenen gebeurt. Alleen is dit niet mogelijk aangezien de hersenen geen pijnreceptoren hebben. Het zijn de bloedvaten en spieren eromheen die de hoofdpijn veroorzaken. Doordat de spieren een lange tijd, of op een verstoorde manier aangespannen zijn. Hierdoor stroomt het bloed er minder goed doorheen. Dit zorgt ervoor dat er een pijnsignaal wordt afgegeven, waardoor je hoofdpijn ervaart.


Wanneer je langere tijd achter de computer zit gebeurt dit met de spieren rond de ogen. Het licht van een beeldscherm is overwegend blauw. Dit blauwe licht zorgt ervoor dat je ogen voortdurend geprikkeld raken, met zere, droge ogen en hoofdpijn tot gevolg. Dit heet het Computer Vision Syndroom.


Voorkomen is beter dan genezen.

  • De makkelijkste tip om hoofdpijn te voorkomen is vanzelfsprekend om de computer aan de kant te zetten en fysiek werk te gaan doen, maar voor degene onder ons bij wie dat onmogelijk is zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen.

  • Neem na 2 uur werk 15 minuten pauze en strek je benen. Ga een kop koffie halen of loop een rondje, zo kunnen je ogen wat rusten en kun je tegelijkertijd de stijfheid in je spieren verhelpen.

  • Maak gebruik van de 20/20/20 regel. Neem iedere 20 minuten 20 seconden pauze en kijk ongeveer 20 feet (6 meter) voor je uit om je ogen wat rust te gunnen.

  • Houd voldoende afstand tussen jouw en je beeldscherm. Zo’n 50 cm – 70 cm, of één armlengte recht vooruit, dit vermindert de kans dat je last krijgt van je ogen.

  • Gebruik een goed beeldscherm, zorg voor een beeldscherm dat niet flikkert of reflecteert.

  • Ten slotte. Maak gebruik van de blauwlichtfilter of nachtlamp optie op de computer. Bij de meeste moderne computers en smartphones zit deze functie erop. Als je deze gebruikt filtert het een groot deel van het blauwe licht, waardoor je een stuk prettiger achter de computer kunt werken.

Een korte video-handleiding om de nachtlamp op een Windows 10 computer in te stellen.


509 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

CTC Talent: Wiltonstraat 2A 3905 KW Veenendaal

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • LinkedIn Social Icon